PeKan 16-vuotiaille SM-hopeaa – "EBT näytti, miksi ne ovat olleet monta vuotta voittamattomia"

8.5.2022

PeKan edustusjoukkueen Linda Lehtoranta jakoi hopeamitalit seuransa 16-vuotiaille. Vuorossa Amanda Pirkkalainen (33). JUKKA LEHTORANTA

PeKan 16-vuotiaille SM-hopeaa – "EBT näytti, miksi ne ovat olleet monta vuotta voittamattomia" | Urheilu | Kymen Sanomat⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

"Loppujen lopuksi hyvin harva urheilija pääsee koskaan pelaamaan SM-finaalissa", Peli-Karhujen valmentaja Noora Järvikangas muistutti tappion jälkeen.

Peli-Karhujen 16-vuotiaiden tyttöjen koripallojoukkue pani lauantaina ensimmäisessä SM-finaalissa hyvin kampoihin isoa ennakkosuosikkia Espoo Basket Teamia vastaan. EBT kuitenkin voitti, ja sunnuntaina se oli saanut karsitettua karstat koneestaan ja teki heti alusta asti selvää jälkeä: ensimmäinen kymmenminuuttinen 22–2, puoliaika 40–8 ja lopputulos 65–26.

– EBT näytti, miksi ne ovat olleet jo monta vuotta voittamattomia, PeKan valmentaja Noora Järvikangas myönsi.

– Puolustuksessa pystyttiin tappelemaan hyvin, mutta hyökkäyksessä ei saatu oikein mitään aikaiseksi. Aika paljon oli jännitystä ilmassa, ja kyllähän parista pelaajasta näkyi, että peli oli jo kolmas kolmen viime päivän aikana, Järvikangas sanoi.

Valmentaja oli haluton puhumaan poissaoloista, mutta PeKan kokoonpanosta puuttuivat molemmissa finaaleissa joukkueen kaksi parasta korintekijää Amanda Mäkelä ja Emma Johansson. Mäkelä on loukkaantunut ja Johansson sairaana.

– Ovathan he tärkeitä pelaajia meille, etenkin hyökkäyspäässä paikkojen luojina. Nyt meillä oli viisi vuonna 2007 syntynyttä tyttöä mukana, ja jotkut heistä joutuivat isoon rooliin ensimmäisen kerran koko kauden aikana.

PeKan Aino Rommi pyrki kohti koria EBT:n Sanni Nelskylän puolustaessa. JUKKA LEHTORANTA

Järvikangas korosti, että tylystä finaalitappiosta huolimatta kausi on ollut PeKan 16-vuotiaille hieno.


– Tämä on 16-vuotiaille seurahistorian ensimmäinen hopeamitali ja sellaisena iso juttu koko seuralle. Tytöille on ollut hieno kokemus päästä kahden keskeytyneen kauden jälkeen pelaamaan tällaisia pelejä ison yleisön edessä.

– Loppujen lopuksi hyvin harva urheilija pääsee koskaan pelaamaan SM-finaalissa, Järvikangas muistutti.

Järvikankaalle finaali oli valmennusuran viimeinen – toistaiseksi. Hän palaa ensi kaudella pelaajaksi PeKan naisten liigajoukkueeseen.

– Pitää keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Olen ollut tässä valmentamisessakin niin täysillä mukana, että aika ei millään riittäisi molempiin. Mutta sitten kun omat pelit aikanaan jäävät pois, valmentaminen varmasti kiinnostaa edelleen.


16-v. tyttöjen SM-sarja

2. loppuottelu (kaksi voittoa):

PeKa–EBT 26–65 (8–40)

PeKa: Ariana Hussen 4/2, Oona Heikkilä 3/5, Iisa Auranen 0/12, Amanda Pirkkalainen 3/0, Lilja Posa 2/6, Eevi Danska 4/3, Aino Rommi 6/5, Inka Tuokko 0/1, Minea Nurminen 4/3.

EBT: Nicole Ogun 8/15, Sofia Virtanen 10/6, Erica Mace 10/9.

EBT mestariksi voitoin 2–0. PeKalle SM-hopeaa ja WB-Panttereille pronssia.