Keväällä siintävät mitalipelit – Peli-Karhujen juniorit SM-sarjojen kärkikahinoissa: "Kevääseen lähdetään erinomaisissa asetelmissa"

9.1.2023

Keväällä siintävät mitalipelit – Peli-Karhujen juniorit SM-sarjojen kärkikahinoissa: "Kevääseen lähdetään erinomaisissa asetelmissa" | Urheilu | Kymen Sanomat

Kuva: Kimo Seppälä / KySa

Teksti: Pekka Kimpanpää / KySa


Tyttöjen koripallon valtakunnalliset sarjat palasivat joulutauolta loppiaisen jälkeen.

– Kevääseen lähdetään erinomaisissa asetelmissa, Peli-Karhujen koripallojaoston puheenjohtaja Pasi Pirkkalainen iloitsee. Hän toimii myös valmentajana.

PeKa on viidessä ikäluokassa (U14–U19) SM-sarjojen kärkikahinoissa, kun koripallokausi on suurin piirtein puolivälissä.

– Kaikissa sarjoissa lähdetään mitalia hakemaan, mutta ei se helppoa ole. Esimerkiksi viime vuonna tuli 15- ja 16-vuotiaissa SM-hopeaa oman kylän tytöillä. Ne olivat makeita saavutuksia.

Tulosten ohella juniorikoripallon tehtävä on pelaajien kehittäminen.

– Kauden aikana pelaajia on ollut tyrkyllä nuorten maajoukkueisiin. Meillä oli kaksi pelaajaa -06 ikäluokasta maajoukkueen mukana Tallinnassa tammikuun alussa. Kai se kertoo, että pelaajat ovat kehittyneet ja sitä kautta myös joukkueiden peli kehittyy.


Pirkkalaisen mainitsema kaksikko on Amanda Mäkelä ja Emma Johansson. He pelasivat 18-vuotiaiden maajoukkueessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Suomi voitti turnauksessa Viron ja hävisi Ruotsille sekä Latvialle. Mäkelä ja Johansson pelasivat kaikissa kolmessa ottelussa.

Peliminuutteja on tiedossa myös seurajoukkueessa. PeKassa ikäluokkien välillä ei ole tiukkoja rajoja, vaan 14-vuotiaat voivat hypätä 15-vuotiaiden mukaan, 15-vuotiaat 16-vuotiaiden joukkueeseen ja niin edelleen.

– Pyrimme siihen, että jokaisella kilpapelaajalla olisi mahdollisuus pelata kahta valtakunnallista sarjaa, pois lukien 19-vuotiaat, Pirkkalainen kertoo.

19-vuotiaista seuraava steppi on naisten edustusjoukkue. Tällä kaudella naisten SM-sarjan vauhtia on päässyt maistamaan viisi juniori-ikäistä pelaaja (Tilda Vekkilä, Mette Nurminen, Anni Heikkilä, Amanda Mäkelä ja Emma Johansson).

U16-joukkueen Minea Nurminen pallossa ottelussa HMNKY:tä vastaan. Taustalla PeKalta Iisa Auranen. KIMMO SEPPÄLÄ

Harrasteputki kaikille

Junioriurheiluun kuuluu myös se, että kaikki eivät tavoittele kilpailullista menestystä tai lopettavat urheilun kokonaan.

PeKalla pelaajamassaa luulisi olevan, kun esimerkiksi 17-vuotiaissa on kaksikin joukkuetta valtakunnallisissa sarjoissa (SM-sarja ja 1.divisioona). Pirkkalainen myöntää silti, että isossa kuvassa "pelaajia voisi tietysti olla enemmän".

Huoli tuskin on kotkalainen erityispiirre. Pienentyvien ikäluokkien ja liikunnallisuuden vähentymisen kanssa taiteillaan varmasti muuallakin.

Peli-Karhuissa drop out -ilmiötä eli liikuntaharrastuneisuuden vähentymistä murrosiässä pyritään vähentämään harrasteputkella. Sen avulla nuoria pyritään pitämään lajin parissa, vaikka heillä ei olisi kilpailullisia tavoitteita.

Näin PeKan juniorit pelaavat SM-sarjoissa

U19 (vuonna 2004 ja myöhemmin syntyneet)

PeKa pelasi syksyllä yhdeksän ottelua, joista irtosi kahdeksan voittoa. Ainoa tappio tuli sarjakärki Hongalle. 19-vuotiaiden SM-sarja jatkuu PeKan osalta tammikuun 21. päivä, jolloin vastassa on Helmi Basket vieraissa. 10 joukkueen SM-sarjan neljä parasta etenee mitalipeleihin.

U17 (s. 2006 ja myöh.)

17-vuotiaissakin kiusankappaleet tulevat Espoosta. PeKa voitti syyskaudella seitsemän ottelua. Tappiot tulivat EBT:lle ja Hongalle. PeKa on sarjassa toisena. Kausi jatkuu sunnuntaina 8. tammikuuta Hyvinkään Pontevan vieraana. 10 joukkueen SM-sarjan neljä parasta etenee mitalipeleihin.

Valtakunnallisessa 1. divisioonassa PeKa pelaa viiden joukkueen sarjassa, jonka neljä parasta pelaa keväällä Final Four -turnauksen. Pelit divarissa jatkuvat sunnuntaina 8. tammikuuta LePyn vieraana.

U16 (s. 2007 ja myöh.)

16-vuotiaat päättivät syyskauden vasta lauantaina 7. tammikuuta, kun kärkiottelussa HNMKY:tä vastaan tuli voitto korein 74–42.

PeKa on yhdeksän ottelun jälkeen sarjassa kärjessä. Kevättä kohti lähdetään lauantaina 14. tammikuuta Honkaa vastaan. 10 joukkueen SM-sarjan neljä parasta etenee mitalipeleihin.

U15 (s. 2008 ja myöh.)

15-vuotiaissa pelataan Robert Petersen Cupia, joka on käytännössä SM-sarja. PeKa selvitti syksyn alkulohkon kuudella voitolla ja yhdellä tappiolla. PeKa pelaa kevätkauden rankingin kärkipään seurojen jatkolohkossa. Tämän jatkolohkon kuusi parasta selviytyy suoraan SM-lopputurnaukseen. Muut SM-lopputurnauksen joukkueet seulotaan esikarsintojen kautta. PeKan ottelut jatkolohkossa alkavat 15. tammikuuta.

U14 (s. 2009 ja myöh.)

PeKa selvitti syksyn karsinnoista tien varsinaiseen SM-sarjaan, joka alkoi lauantaina kahdella ottelulla. Karhulan liikuntahallilla pelatuissa otteluissa PeKa taipui ensin Hyvinkään Pontevalle pistein 51–68 ja voitti Laukaan Urheilijat korein 68–24.

SM-sarja pelataan kahdessa yhdeksän joukkueen lohkossa (kahdeksan ottelua per joukkue). Molempien lohkojen neljä parasta (yhteensä 8 joukkuetta) selviytyy SM-lopputurnaukseen.