Ammattimaistunut junioritoiminta alkaa kantaa hedelmää – Peräti kolme Peli-Karhujen juniorijoukkuetta pelaa kevään aikana koripallomitaleista

22.4.2022

Yleisö ei ole löytänyt tietään takaisin juniorijoukkueiden katsomoihin.

Ammattimaistunut junioritoiminta alkaa kantaa hedelmää – Peräti kolme Peli-Karhujen juniorijoukkuetta pelaa kevään aikana koripallomitaleista | Urheilu | Kymen Sanomat⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Peli-Karhujen juniorijoukkueiden koripallokausi lähenee loppuhuipennusta.

Ensimmäiseksi tulessa on tänä viikonloppuna Noora Järvikankaan valmentama alle 16-vuotiaiden joukkue, joka pelaa SM-sarjassa välierissä WB-Panttereita vastaan.

19-vuotiaiden SM-sarja on vielä kesken, mutta Harri Mannosen valmentama ryhmä tulee sijoittumaan kolmen parhaan joukkoon ja pelaa välierissä kuun vaihteessa. Toukokuun puolessa välissä 15-vuotiaiden joukkue pelaa Robert Petersen Cupin lopputurnauksessa Kotkassa.


– Meillä on hyvät ryhmät ja pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen valmennustyö tuottaa tulosta, PeKan koripallojaoston puheenjohtaja Pasi Pirkkalainen sanoi.

Valmennustoiminta ammattimaisemmaksi

PeKa palkkasi kaksi vuotta sitten osana seuran kehittämishanketta Mannosen osa-aikaiseksi akatemiavalmentajaksi. Mannonen vastaa 19-vuotiaiden joukkueen valmentamisen lisäksi akatemiaryhmille (U15–U19) vedettävistä aamuharjoituksista. Akatemiaryhmien fysiikkavalmentajana toimii Pasi Nurminen.

– Ollaan sitouduttu, ja tytöt ovat olleet motivoituneita harjoittelemaan. Kukaan ei halua olla huvikseen treeneistä pois, Pirkkalainen sanoi.


Nyt mitalipeleihin yltäneiden joukkueiden pelaajista pääosa on Etelä-Kymenlaakson Urheiluakatemian urheilijoita joko toisella asteella tai yläkoulun urheiluluokilla.

15-vuotiaana pelaajat valitsevat kiinnostaako koripallo enemmän harrastusmielessä vai kilpailullisesti PeKan pelaajapolun eli "Karhun polun" mukaisesti. Kilpailullisesti harjoittelevat pelaajat muodostavat joukkueita valtakunnallisiin sarjoihin yli ikäluokkien.

– Aikaisemmin meillä ikäluokka meni yhtenä niin pitkään kuin pelaajia vain riitti, Pirkkalainen kertoi.

Kilpailullisin perustein muodostetut ryhmät mahdollistavat usein pelaamisen kahdessa eri ikäluokassa.

– Saadaan kaikille eritasoisia pelejä eri sarjoissa, Pirkkalainen sanoi.

Reitti edustusjoukkueeseen

PeKan edustusjoukkueessa on esiintynyt tällä kaudella neljä omaa kasvattia. Lilli Hakkarainen ja Mette Nurminen pelaavat myös alle 19-vuotiaiden ryhmässä.

– Onhan se pelaajille motivoivaa, että meillä on polku yhteen Suomen menestyneimmistä seuroista, Pirkkalainen sanoi.

PeKan tarkoituksena on tulevaisuudessa hakea paikkaa naisten 1. divisioonasta. Tällöin saadaan edustuksen kehityspelaajille joukkue, kun he kasvavat ulos junnujoukkueista.

– Vielä meillä ei ole ollut tarpeeksi pelaajia tähän. Karhun polulla tämä yksi porras junnuista edustusjoukkueeseen on ollut vähän turhan korkea, Pirkkalainen sanoi.

Jos korona on näkynyt edustusjoukkueen katsomossa, niin on se näkynyt myös juniorijoukkueiden peleissä.

– Tällaista tilannetta ei ole ollut koskaan, että kolme PeKan junnujoukkuetta pelaa kauden päätteeksi SM-mitaleista. Toivoisin ihmisten tulevan katsomaan pelejä, niin kuin vanhaan hyvään aikaan, Pirkkalainen sanoi.